top of page

 

 

 

Weigert uw baby de fles?

Fles weigeren kan voorkomen in een bepaalde ontwikkelingsfase van de baby. Het kan zijn dat u al eerder geprobeerd heeft om uw baby aan de fles te laten wennen en dat het toen goed ging. Op het moment dat er dingen veranderen in het leven van een kind (moeder gaat weer werken o.i.d.) kan het zijn dat uw kindje de fles weigert. Het is met name een lastig probleem omdat het niet altijd mogelijk is om van uw werk thuis te blijven of om het voeden in te passen in uw werkomgeving.

Het is belangrijk om te weten dat een baby het niet expres doet. Een kind kan op jonge leeftijd het gedrag nog niet koppelen aan de consequenties. (als ik niet uit de fles drinkt, krijg ik daarna de borst toch wel). Sommige kinderen begrijpen niet hoe het drinken uit de fles werkt, het drinken uit een fles is een heel andere techniek dan het drinken uit de borst. Het maakt daarbij niet uit dat uw kindje eerder wel de fles dronk. Het laten ''hongeren'' van de baby wil ik ten zeerste afraden.

U kunt een aantal dingen proberen, maar het is niet altijd zo dat dit werkt. Sommige kinderen leren nooit om goed uit de fles te drinken. U kunt mogelijk met uw werk regelen dat u naar huis kunt om uw kind te voeden, of dat u ouderschapsverlof op kunt nemen etc. Indien dat niet mogelijk is en uw kindje drinkt niet uit de fles is dat voor uw baby meestal geen probleem. Hij/zij zal als u thuis komt vaker willen drinken en zo aan voldoende voeding komen. Uiteraard is dit voor ouders geen ideale situatie.

Wat kunt u proberen?

- Een zachte speen: bij voorkeur: een goedkope kruitvat fles met grote gaatjes;

- Een tommy tippee fles of een Lansinoh fles;

- Koop bij voorkeur niet teveel verschillende flessen immers daar ligt het niet aan;

- Afleiden, een speeltje op de fles/geluidje;

- Neem uw kind op de arm en ga lopen, zingen, geen fles forceren;

- Laat uw baby een beetje spelen met de fles (maak niet een volle fles probeer eerst met 20 ml te oefenen;

- Oefen tussen de voeding door, dus niet als u kindje veel honger heeft;

- Trek een schone panty kous over de speen zodat de baby een ander mondgevoel ervaart en zo mogelijk de fles wel aan wil nemen.

Als het niet werkt?

Lactatiekundige Praktijk Haarlemmermeer geeft ook fles weiger consulten. Dan wordt er gekeken naar de mond anatomie van

uw kindje is en wat mogelijk een oplossing zou kunnen zijn in combinatie met de fles die u heeft gekocht. Het is soms mogelijk dat uw kind na het consult aan de fles drinkt. Maar meestal kost het thuis nog veel oefening en bij sommige kinderen zal het niet lukken. U ontvangt advies hoe deze tijd te overbruggen tot uw kindje vast voedsel gaat eten.

bottom of page